Door op 15 november 2009

ELITE

De vaccinatiehype… Terwijl wereldwijd teams van deskundigen zich een slag in de rondte werken om middelen te bedenken tegen ziektes die dodelijke slachtoffers kunnen eisen, deskundigen die dat gewoonlijk toch geworden zijn door studie en specialisatie, en regeringen afwegen hoe ze deze middelen kunnen inzetten om het aantal dodelijke slachtoffers te minimaliseren, googelt iedereen die geen echte digibeet meer is, even op internet, leest iets over scepsis, mogelijke bijwerkingen, zelfs over nanochips die met het vaccin in het lichaam gespoten worden, chips waarmee die regeringen ons tot willoze robots zullen reduceren *), en besluit zich niet te laten vaccineren. Een statement tegen het gezag, voorwaar!

Jaren geleden merkte een bevriende leraar op dat zijn hbo-leerlingen een grenzeloos vertrouwen hadden in de geavanceerde zakrekenmachientjes die ze toen bij hun proefwerken mochten gebruiken. Handig: je leest de vraag, tikt wat op je calculator in en het schermpje geeft het antwoord. En altijd goed!

Mijn vriend moest zijn leerlingen vaak teleurstellen: ze lazen de vraag niet goed, maakten tikfouten of lazen het schermpje verkeerd en het resultaat was een uitkomst die nergens op sloeg. Mijn vriend raakte er zelf ook teleurgesteld van, want, vond hij, de jongelui pasten maar formules toe zonder enig begrip van het waarom.

Intussen hebben we Google en lijken we alles te geloven wat de zoekmachine voor ons op het scherm brengt. Moest je vroeger nog flink doorleren om iets te snappen, tegenwoordig hoef je niet eens meer een boek in te kijken. Eigenlijk hoef je niet eens meer naar school. Als je maar op internet kan, dan weet je gewoon álles. Alleen gaat dat snappen vaak mis. En dat snappen veel mensen dan weer niet. Met voldoende achterdocht en domheid geloven mensen niet meer de deskundigen maar wel -en kennelijk liever- de grootst mogelijke onzin.

Deze week komt socioloog Dick Pels in de Groene Amsterdammer (Tegen de verhuftering) tot de slotsom dat een samenleving niet zonder een bestuurlijke elite kan. ‘Want anders dan deze populisten geloven, kan ‘het volk’ zichzelf niet regeren. Het heeft een elite nodig die de weg wijst naar een betere uitgave van zichzelf. De burgers stellen vertegenwoordigers aan, niet om zich naar de mond te laten praten, maar om zich te laten uitdagen en tegenspreken.’

Hoezo?! Waarom zou een elite, zouden deskundigen het beter weten? Google! Dat is het!

Maar als mensen dan zo kritisch zijn dat ze aan de elite twijfelen, waarom dan niet aan onzin?

[november 2009]

*) Wel vooruitgang trouwens: vroeger had je daar buitenaardse body snatchers voor nodig.