Door Anneke Dubbink op 23 november 2019

Een stap dichter bij het nieuwe bos

Het bos Nieuw Wulven wordt de komende jaren nóg mooier! Het dagrecreatiebos wordt beter bereikbaar voor de Houtenaren; er komt een restaurant, er komen meer speeltoestellen en het bos is vrij toegankelijk voor iedereen. De bedoeling is dat het park meer mensen op de been brengt om te genieten van het bos. Wandelaars kunnen straks terecht in het restaurant voor een kop koffie of iets te eten. Het is een prachtig plan en toen de raad in 2015 het programma van eisen opstelde, hoopten we dat het park al in 2018 gereed te hebben. Dat was te optimistisch, het wordt 2022.
Het is heel bijzonder dat daar waar jaren geleden alleen weilanden lagen, er nu een bos is ontstaan en er een prachtig stuk natuur is gecreëerd. En ja, we vinden het ook vanzelfsprekend dat het gedeelte van bos dat deel uit maakt van het NatuurNetwerkNederland (NNN), ongewijzigd blijft. Natuur en recreatie sluiten mooi op elkaar aan.
We zijn ook bijzonder blij dat het project Het Brede Bos een werkplaats krijgt in het park waar mensen die, om wat voor reden dan ook, hun weg naar de arbeidsmarkt (nog) niet gevonden hebben, aan het werk kunnen in het bosonderhoud. Ook wordt het mogelijk om natuuronderwijs-op-locatie te geven: een deel van het gebouw van het restaurant wordt daar voor ingericht. Dat zijn kansen die in de loop van de jaren door de goede samenwerking tussen Staatsbosbeheer, de gemeente en exploitant zijn ontstaan, een mooi voorbeeld van 1+1=3.
Bij goede bereikbaarheid hoort ook veilige verkeersontsluiting. Vanzelfsprekend voor fietsers en wandelaars, maar ook voor auto’s. De afslag op de rondweg en het parkeerterrein voor auto’s en fietsen horen daar wat ons betreft bij.
Op het gebied van verkeersveiligheid hebben we nog wel een zorgpunt en dat betreft overstekende voetgangers bij de Rondweg (ter hoogte van De Velden). Dat is nu al een probleem. Het liefst zien we dat er een fietstunnel of fietsbrug komt. Op dit moment vindt dit college dat te duur en willen ze hekken en struiken plaatsen. Omwonenden en veel raadsleden maken zich op dit punt zorgen. Dit probleem moet de komende jaren echt opgelost worden.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink