Door Vincent van Polanen Petel op 2 december 2020

Een gemeente die naast je staat

Stel, je komt er even niet uit en wilt als burger hulp. Hulp waar je de gemeente voor nodig hebt. Dat kan thuiszorg zijn, hulp bij het huishouden, een scootmobiel, opvoedadvies, hulp bij financiën, … . Voor iedereen is het dan wel bekend: de vele loketten, websites, apps, en telefoonnummers waarin je verstrikt kan raken. Misschien allemaal wel met een reden. Omdat er zoveel regelingen zijn, kun je als inwoner voor verschillende problemen terecht bij verschillende gespecialiseerde loketten. Een jaar geleden heeft de Nationale ombudsman er al voor gepleit om één loket in te voeren voor mensen met een zorgvraag.
Dat is sneller gezegd dan gedaan. Daarom moeten we iets verbeteren aan die lokettenbrei. Want ook al meld je je bij het “verkeerde” loket, je moet met een hulpvraag altijd een adequaat antwoord krijgen. Dat is één van de dingen waar de gemeente volgens de PvdA aan moet blijven werken. En omdat er zoveel regelingen zijn waar je al dan niet beroep op kunt doen, is het dus handig als de gemeente de verschillende wetten en regelingen op elkaar afstemt. Daardoor worden de regelingen toegankelijker en overzichtelijker voor mensen met een hulpvraag. Onlangs heeft de gemeenteraad ingestemd met een “verordening” waarin in ieder geval twee regelingen op elkaar zijn afgestemd. Daarbij is de inzet van de PvdA dat mensen ingewikkelde wetten en regelingen makkelijk moeten kunnen begrijpen. Wij zijn ervan overtuigd, dat bij elke hulpvraag het van belang is dat mensen merken en ervaren dat een gemeente haar best doet om ingewikkelde zaken eenvoudig te maken. Dat geeft je als inwoner het gevoel dat de gemeente vanaf het begin naast je staat.

Vincent van Polanen Petel

Vincent van Polanen Petel

Toen ik in 1994 met gezin in Houten kwam wonen, was Houten de op één na kinderrijkste gemeente in Nederland. Dat was een uitstekende keuze, ik woon hier met veel plezier, en dat als iemand die tot die tijd in grote(re) steden (Den Haag, Groningen, Utrecht) heeft geleefd. Sindsdien is er veel veranderd in Houten:

Meer over Vincent van Polanen Petel