Doen wat je zegt, jaarrekening 2021

19 juni 2022

Op de allerlaatste raadsvergadering met het oude college op 14 juni werd de jaarrekening over 2021 besproken. Het document waarin het college verantwoording aflegt over de uitvoering van plannen die we als raad hebben bepaald. Het leidde ook dit jaar tot een lijvig rapport. Natuurlijk blik je vooral terug hoe het is gegaan: wat hebben we gehaald, wat kan beter en wat moet anders. Die laatste punten zijn op de toekomst gericht en daarover kun je met een vertrekkend college natuurlijk niet in gesprek. De rechts-conservatieve partijen die de komende jaren in Houten het college gaan leveren, hullen zich echter tot op de dag van vandaag in groot stilzwijgen. Overigens heel anders dan men bij de verkiezingen had beloofd.

We hebben vooral de vinger op zere plek gelegd dat relevant was voor het zittende en het toekomstige college: het achterblijven van de bouw van betaalbare woningen. In 2020 was aandeel gerealiseerde betaalbare woningen al bedroevend laag. Daar moest verandering in komen in 2021. Helaas moeten we constateren dat het ook in 2021 niet gelukt is. In 2021 is er zelfs geen enkele woning in de sociale of middenhuur gerealiseerd, maar zijn er wel 14 sociale huurwoningen verkocht. De wachtlijsten nemen niet af, maar worden langer. We kachelen dus achteruit, het is immers al jaren de ambitie om in Houten 30% sociale huurwoningen te hebben, maar we zakken van 25% naar 24%.
Dit legt een hele zware hypotheek op het nieuwe coalitie. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat ook een rechts-conservatief college de belofte nakomt voor het bouwen van 4800 betaalbare woningen. Op dit moment hebben we nog 400-500 woningen in pijplijn en dat is het zo’n beetje. En dat dankzij  een motie van de PvdA in de zomer van 2021 zodat we nu kunnen blijven bouwen en we vertraging voorkomen. Maar met deze 400-500 woningen zijn we er nog lang niet. Ook omdat partijen die nu een coalitie gaan vormen, toen tégen de betreffende motie waren om te zorgen dat er toch echt gebouwd gaat worden. We hopen dat ITH, SGP en Natuurlijk Houten de noodzaak ondertussen wel zien en we dit ook in hun coalitie akkoord terug zien. De voortekenen zijn vooralsnog niet gunstig, er was een prachtige kans om hierin kleur te bekennen, maar die is niet opgepakt. Want dit jaar hielden we geld over. En niet zo’n klein beetje ook, bijna 3 miljoen.  De PvdA, deed samen met D66, CDA, GL, HA en CU het voorstel een deel van dit geld, één miljoen in het Volkshuisvestingsfonds te storten voor dat wat ons allemaal aan het hart gaat: betaalbare woningen bouwen. Daarmee geef je als raad een duidelijk statement af dat het voor ons in Houten menens is.

Want als je als gemeente Houten zelf mogelijkheden hebt moet je deze ook benutten. Een bedrag van 1 miljoen kan de komende jaren het verschil maken om sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen te realiseren. Doordat zowel gemeente, provincie als rijk allerlei ambities hebben bij het bouwen van woningen (klimaatadaptatie, circulair bouwen, groene ruimte etc etc) kunnen projecten vastlopen. Met geld uit het Volkshuisvestingsfonds kan het weer op gang gebracht worden. Maar helaas, het werd geen kleur bekennen. De kans voor open doel werd met opzet gemist.

Het was in de jaarrekening slechts een kleine alinea over een succes dat geboekt is, maar naar ons idee van groot belangvoor de toekomst. De PvdA heeft in 2021 een lans gebroken om de participatie bij de inbreidingslocatie van de Beverakker ánders aan te pakken. Door het vertrek van een school is ruimte ontstaan voor het bouwen van woningen. Inwoners werden in het hele prille begin van de ideevorming betrokken, pas daarná is een plan gemaakt. ‘Inwoners eerst’ dus. Het is een groot succes gebleken. Deze manier van werken wordt ook de standaard voor andere locaties waar gebouwd gaat worden. Althans dat was de bedoeling. We moeten maar afwachten of we dit teruglezen in de plannen van de nieuwe coalitie omdat ITH in 2021 als enige fractie tégen deze nieuwe vorm van inwonersparticipatie was. Voor ons nog steeds om onbegrijpelijke redenen.

Het jaar 2021 hebben we afgesloten en de blik is op de toekomst gericht. Helaas is het nog koffiedik kijken waar we de komende vier jaar mee te maken hebben. De manier waarop de plannen voor de komende vier jaar worden gemaakt door de formerende partijen geeft nog niet veel vertrouwen. Veel woorden over ‘betrekken’ en ‘samen’, maar daar hebben we als PvdA nog weinig van gemerkt. En zeggen wat je gaat doen én doen wat je zegt, is uiteindelijk de basis van geloofwaardigheid.