Door op 14 februari 2011

DAAROM

Pas op, dit wordt een stemadvies.

Er zijn mensen die nooit naar de stembus gaan, omdat ze menen dat het niet uitmaakt of je door de hond of door de kat gebeten wordt. Dit zeg ik niet omdat ik pas een foto zag van een kat die door een beminnelijk grijnzende Geert Wilders kennelijk in de houdgreep genomen was. De kat wachtte zichtbaar op een verslapping van diens greep om zich eens flink tegen hem af te zetten. Die snapt het, die kat!

Nee, in ernst, waar ik naar toe wil is dat miljoenen mensen, zie Noord-Afrika en het Midden-Oosten, blijkbaar donders goed weten wat het verschil is en met inzet van hun leven vechten voor meer vrijheid en voor het recht op democratische verkie­zingen. Laten we hopen dat het verschil tussen arm en rijk bij ons nooit meer zo groot wordt als daar, maar laten we daar dan ook bewust voor kiezen.

Laat je niets wijsmaken over dat je er toch niks aan kan doen. Je kunt wel roepen dat “het systeem” niet deugt, maar zolang er geen ander is moet je dit gebruiken. Ook als jij het niet doet, anderen doen het wel en die doen er misschien dingen mee die jij niet wil. En denk ook niet dat het de volgende keer weer goed komt, als jij niet gestemd hebt en het toevallig deze keer voor jou wel goed heeft uitgepakt.

Andersom is het natuurlijk ook niet gegarandeerd dat er gebeurt wat jij wil als je wel gaat stemmen, maar dan heb je het tenminste geprobeerd. Kun je zeggen dat JIJ in elk geval je best gedaan hebt.

Het is net als met beleggen: resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Hoe snel veranderen soms niet de omstandigheden na de verkiezingen: heb je net gestemd, heb je er na een paar maanden alweer spijt van. Moet je weer vier jaar wachten…

Daarom is het beter om je aan te sluiten bij een politieke partij, dan kun je ook tussen de verkiezingen door meehelpen nadenken over de toekomst, zodat je klaar bent als er weer verkiezingen zijn. Heb je toch invloed op wat er met je stem gebeurt. Een beetje, maar toch meer dan met alleen naar het stembureau gaan.

En over invloed gesproken: stem op een grote partij, want je ziet zelf hoe moeilijk het is de kleintjes op één lijn te krijgen.

 

[februari 2011]

 

P.S. Ik weet een grote sociaaldemocratische partij om op te stemmen, ook leuk om lid van te worden.