Door op 1 november 2011

CASTELLUM

Het bericht van de officiële opening van winkelcentrum Castellum gaf me een gevoel van voldoening. En hopelijk velen met mij.

Meer dan vijf jaar, het lijkt een eeuwigheid, is het alweer geleden dat onze voorzitter van toen, Emiel Rolink ludiek de eerste spa in de grond stak voor een tunnel onder het spoor, die de ongelukkige, tijdelijke voetgangersbrug zou vervangen. Vooruitlopend op de ontwikkeling van Castellum dus. En hoeveel jaar waren we toen al bezig met erop te hameren dat er eindelijk eens wat moest gebeuren met al die mooie plannen voor een centrum in Houten-Zuid.

Ik herinner me ons 10 puntenplan met de eisen voor spoedige uitvoering van de tien belangrijkste punten, de enquête onder de inwoners van Houten-Zuid in het voorjaar van 2004, waarvan de uitslag mede bepalend was voor het plan, hoe ont­goocheld we waren toen het zittende college kwam melden dat de voltooiing van Castellum met minstens vier jaar vertraagd was. Vier jaar later, terwijl het al meer dan vier jaar klaar had moeten zijn!

Wie hier toen al woonde weet nog hoe het uit de rails liep. Door een maas in de Wet voorkeursrecht gemeenten kon de gemeente niet beschikken over de grond die nodig was voor Castellum-Oost. Het ambitieuze plan van de spoorwegen, Rail 2000, was sowieso allang van de baan, maar ook de urgente aanleg van een “echt” treinstation in Houten-Zuid, waar extra sporen voor nodig waren, zat er door geldgebrek bij het rijk niet in. Met dat lullige trammetje had Den Haag aan zijn contractuele verplichting voor het bouwen van een station in Houten-Vinex voldaan… Het zat dus niet mee.

Keihard duwen en trekken van de oppositie mocht niet baten om de boel vlot te trekken, zodat we een paar jaar later maar ten einde raad zelf begonnen te graven. Toevallig (?) ging het vanaf die tijd ook sneller. Het college, sinds 2006 met twee PvdA-wethouders, doordat de PvdA-fractie spectaculair gegroeid was van 3 naar 7 zetels, kreeg de vinger achter de onderhandelingen met de projectontwikkelaars, zodat er uiteindelijk schot in de zaak kwam. Pfff…

Hoe dan ook is het resultaat nu een centrum om trots op te zijn, met starters­woningen, met winkels die niets meer van een buurtsuper hebben, met een station waar dezelfde treinen stoppen die Houten-Noord aandoen en met een fietstrans­ferium. Beter laat dan nooit. En als het begrip “hoogwaardig” door de reclame niet zo afgelebberd was, zou je het voor Castellum graag gebruiken.

[november 2011]