Door op 30 augustus 2009

BUURTFEEST

Een zomer nadat we in de Poorten waren komen wonen, was er in de straat een buurtfeest. Echt leuk: de organisatoren hadden duidelijk lol beleefd aan de voor­bereiding, wie kon had wel ergens meegeholpen en er was van alles te doen. Hoogtepunt van het feest was de barbecue. Je weet hoe het gaat: je schuift aan bij het roosteren, je vindt een plekje ergens aan tafel, je staat in de rij voor de drank en zo kom je bosjes mensen tegen van wie je geen idee had dat of waar ze bij je in de buurt wonen. Dus schud je handen, hoor je namen bij de gezichten die je al kende en adressen bij de nieuwe gezichten.

Iemand van om de hoek was nieuwsgierig waar ík woonde. Toen ik dat verteld had, moest ik onmiddellijk uitleggen hoe het mogelijk was dat wij met zo’n vrijstaand huis in verkiezingstijd PvdA-affiches voor de ramen hadden hangen. Nou ja!

Ik herinner me dat we een interessante discussie kregen. Over hoe iedereen graag op zijn manier gelukkig wil worden. Dat de meeste mensen daar voor werken. Dat daar veel mensen bij zijn die daar ook in slagen. En, vroeg ik, als het je gelukt is, kun je dan geen sociaaldemocraat meer zijn? Ik vond van wel. Ik vond dat toen, ik vind het nóg. Zij moest even aan het idee wennen, maar ik geloof dat ze ons het huis niet misgunde.

Ik kom hier natuurlijk op door de reacties op de erecode die onze partijvoorzitter, Lilianne Ploumen, onlangs heeft voorgesteld. (Mensen die namens de PvdA een hoge functie bij de (semi)overheid willen bekleden, mogen niet meer verdienen dan de Balkenendenorm *). Zoiets. ) Enkele PvdA-leden voelden zich door dit voorstel op de ziel getrapt, hoorde ik.

Ik probeerde vergeefs te begrijpen waarom. Zo’n erecode is voor de gemiddelde sociaaldemocraat overbodig, leek me. En om je nou gekwetst te voelen door het voorstel… Heb je iets uit te leggen dan? Toen ik me dat afvroeg, schoot me het buurtfeest te binnen.

Als er inderdaad mensen zijn die vinden dat je geen sociaaldemocraat kunt zijn, wanneer je niet, net als Willem Drees Sr destijds, in een rijtjeshuis blijft wonen, dan is het goed dat je duidelijk maakt dat solidariteit niet beperkt is tot sociale klasse. Dat de PvdA dus ook een partij is voor mensen die iets willen bereiken, maar niet voor mensen die voor zichzelf nooit genoeg hebben.

[september 2009]

*) Wat erg trouwens, als je naam op die manier moet voortleven; dan heb je meer aan een Melkertbaan of een Zalmsnip.