Door Arnold Biesheuvel op 16 november 2021

Bouwen in Houten

In Houten moeten tot 2040 flink wat woningen gebouwd worden om in de schreeuwende woningbehoefte te voorzien. In 2021 heeft die ambitie een flinke knauw gekregen doordat de voorstellen die het college presenteerde op niet voldoende steun van de Houtense bevolking konden rekenen. En dat terwijl het merendeel van de inwoners van Houten wel degelijk de noodzaak van bouwen onderschrijft.
Als het gaat om bouwen buiten de rondweg hebben we als PvdA steeds een lans gebroken serieus te onderzoeken welke woningbouw mogelijkheden er zijn in Houten Oost. Dat was in onze ogen totaal onderbelicht gebleven. Na het afblazen van het referendum hebben we ons hard gemaakt -en daartoe moties ingediend- om de mogelijkheden voor bouwen in Houten Oost (en Houten Noordwest) te onderzoeken en te onderzoeken waar we in de komende jaren dóór kunnen gaan met bouwen en we niet onnodig vertragen in afwachting van een nieuwe ruimtelijke visie. ​
Het onderzoek naar Houten-NW en Houten-O is op 4 november in de raad besproken. Op de vraag of bouwen in Houten-Oost haalbaar is of niet, geeft het onderzoek klip en klaar antwoord op: dat is goed mogelijk! Dus kregen we precies waar we om gevraagd hadden.
Het onderzoek gaat uit van vier scenario’s: 1. 2.200 woningen in Noord-West, 2. 2.200 woningen in Oost, 3.200 woningen in Oost en 4. 1.100 woningen in Noord-West en 2.200 in Oost. De rest van de woningopgave zou dan in het gebied Centrum/Molenzoom/Koppeling (CMK) moeten komen. Het onderzoek is te downloaden via de link onder dit artikel.
Verschillende fracties namen al een voorschot op een scenario welke van de vier hun voorkeur had. Dat vonden we als PvdA wat voorbarig ,. we vinden dat je een scenario pas goed kunt kiezen als je ook weet welke consequenties het heeft voor Centrum/Molenzoom/Koppeling. Niet alleen moet dat nog worden uitgewerkt, maar we ons niet willen beperken tot deze 4 scenario’s. Daarover willen we er nog met de afdeling in gesprek. Onder meer over de voorgestelde scenario’s waarin toch weer veel dure koopwoningen en mondjesmaat betaalbare woningen naar voren komen. Bovendien blijven we twijfels hebben aan het woningbehoefte onderzoek van Companen, dat ook aan deze scenario’s ten grondslag heeft gelegen.

Op 9 november is in de RTG een uitwerking gepresenteerd hoe we ook in de komende jaren kunnen blijven bouwen en wat kansrijke locaties kunnen zijn.. Het College heeft een heldere procedure bedacht (opstelling van een kavelpaspoort) om een aantal projecten in uitvoering te nemen, voordat een nieuwe ruimtelijke visie is vastgesteld. Er zijn zeven projecten geselecteerd op basis van met name de criteria uit onze motie: substantiële bijdrage aan de woningbehoefte, mogelijkheid tot het verkrijgen van draagvlak en geen belemmering voor een toekomstige visie. Van de zeven projecten bevinden zich er vier op de Molenzoom, verder Loerik VI, gebouw Viveste (Dorpsstraat) en De Slinger-West (Forum). Deze uitwerking is precies wat ons voor ogen stond. Uiteraard waren er bij insprekers nog wat zorgen, maar de houding was positief: iedereen onderschreef de noodzaak tot bouwen. . We hebben goede hoop dat we het redden, de raadsvergadering is op 23 november a.s..
Als het goed gaat beschouwen we dit toch wel als een (groot) succes voor Houten en wij blijven er ons voor inzetten.

https://www.houten.nl/projecten-en-werkzaamheden/samen-bouwen-aan-houten

Arnold Biesheuvel

Arnold Biesheuvel

Ik ben Arnold, 73 jaar en sinds 1984 woon ik al in Houten. Ik woon in de wijk de Houten. Als actief lid van de PvdA ben ik vanaf het begin betrokken bij Houten. Van 1988 tot 1992 en van 2014 – 2018 ben ik lid van de gemeenteraad geweest. De PvdA heeft er in

Meer over Arnold Biesheuvel