Door op 13 september 2010

BOKSBAL

Waar zouden we zijn zonder de heer Wilders? Ik heb beslist enig idee, maar -met dank aan de media- het beeld wordt wel neergezet dat we eigenlijk niet zonder hem en zijn Kamerfractie kunnen. Uit de media vernam ik bijvoorbeeld dat de heer Wil­ders de gevestigde partijen in de tang, of zelfs in gijzeling heeft en dat die partij­en daar geen antwoord op hebben. Steeds duikt ook weer die mantra op dat anderhalf miljoen kiezers op de PVV gestemd hebben. Nou én? Er zijn drie andere partijen waarop méér kiezers hun stem hebben uitgebracht. Begrijp me goed: ik zeg dus niet dat daarmee de PVV onbetekenend is. Maar hoezo, geen antwoord? De PvdA is óók een factor van belang en daar hoor je de media amper meer over sinds de heer Rutte het CDA en de PVV mee krijgt in zijn droom, het bestuur van Nederland een flinke ruk naar rechts te geven.

Wat mij betreft kan er niet vaak genoeg vermeld worden hoeveel mensen níet op de PVV gestemd hebben, inclusief de mensen die op geen enkele partij gestemd hebben.

Maar goed, je zou kunnen zeggen dat er partijen zijn die zich door de heer Wilders in de tang láten houden, zó gebrand zijn ze op die verrechtsing van ons landsbe­stuur. Daar hebben ze zelfs voor over de koningin in haar hemd te zetten.

Ook zoiets waar de media slecht raad mee weten: met het grootste gemak halen ze er vandaag deskundigen bij die roepen dat de koningin geschoffeerd is en morgen weer andere die beweren dat de vorming van een regering staatsrechtelijk niet aan regels gebonden is en de koningin dus niet geschoffeerd.

Gooi het maar in m’n pet. Wat ik er vooral uit begrijp is dat men het met de regels van fatsoen minder nauw neemt. Heb ik dat alleen?, dacht ik, maar gelukkig las ik op de website van Parlement en Politiek “Majesteit is geen boksbal”, dus nee.

Overigens, als ik het over fatsoen heb, dan is dat gewoon wat de meeste mensen normaal vinden in de dagelijkse omgang. Dat je regels afspreekt en je daarnaar gedraagt. Neem nou van de regels van het edele voetbalspel de buitenspelregel. Hoef je die soms ook niet toe te passen, als het je niet uitkomt? Ik denk dat de toeschouwers de boel afbreken als je dat doet. Oké, dat doen ze ook wel voor minder, maar dat is een ander verhaal…

 

[september 2010]