Afval in de schijnwerpers!

Door Anneke Dubbink op 13 januari 2018

Afval scheiden is een goede zaak. En het onderwerp leeft in Houten. Veel mensen moeten nog wennen, want nu we in Houten ook de PMD kliko kunnen krijgen, is het gevolg dat men soms vier containers bij de voordeur of in hun tuin heeft staan. Afval scheiden aan de bron, thuis, lukt niet zonder de bereidheid van inwoners om elke dag hun afval te scheiden en letterlijk ruimte te maken voor die bakken bij je huis. Het is voor het goede doel, maar getuigt ook van een grote offerbereidheid voor gescheiden afval inzameling.

Des te belangrijker dat we de inwoners van Houten, die mee willen doen aan het scheiden van afval, erkentelijk zijn en dat inwoners dat ook zo ervaren. Nadat de inwoners vroegtijdig brieven, kalenders en een app hebben ontvangen, is het bij de uitrol van de PMD kliko traject, voor een aantal wijken in Houten nog verkeerd gegaan. Het uitdelen van de kliko’s liep vertraging op en daardoor klopte de communicatie over wanneer welke container werd opgehaald ook niet meer.

Scheiden van afval valt of staat met de bereidheid van alle inwoners. Daarom heeft de PvdA meteen in het nieuwe jaar aan de wethouder gevraagd wat hij nog éxtra kan doen om te zorgen dat de problemen opgelost worden. De wethouder heeft toegezegd dat de laatste kliko’s medio januari allemaal afgeleverd zijn. Tevens is toegezegd dat er extra ophaalrondes ingepland worden om te zorgen dat mensen niet zes weken lang met restafval blijven zitten. In elk geval voor de probleemlocaties komt er een extra ronde en mogelijk zelfs voor heel Houten.
Dit is terug te vinden op de website van de gemeente (klik hier).

De discussie over afvalinzameling is nog lang niet voorbij in Houten. Zo ligt de vraag nog open hoe je in Houten tot een doelmatig inzameling komt voor bewoners van appartementen en flats. Maar de sleutel is vooral dat we ons moeten beseffen dat we allemaal gemotiveerd moeten blijven, elke dag weer, om ons afval te scheiden. Daar hoort hele goede communicatie bij en service van de gemeente.

Anneke Dubbink

Anneke Dubbink

Houten is een fijne plek om te wonen: woonwijken met veel groen, scholen, winkels, een theater en sportvoorzieningen, grote betrokkenheid en gemeenschapszin. Maar we staan voor grote uitdagingen. Al jaren worden er te weinig betaalbare (huur)woningen gebouwd in Houten. Jongeren, ouderen en starters vissen achter het net. Dat wil de PvdA veranderen. Daar zet ik

Meer over Anneke Dubbink