800 euro energietoeslag voor mensen met een laag inkomen  

11 april 2022

Op 6 maart 2022 heeft de PvdA Houten het college gevraagd om de eenmalige energiecompensatie van  800 euro voor te schieten voor bijstandsgerechtigden in Houten. Het kabinet had deze tegemoetkoming in de hoge kosten voor energie aangekondigd, maar het Rijk kreeg te kampen met vertraging en kon deze belofte niet waar maken. Met als gevolg dat huishoudens met een laag inkomen letterlijk in de kou zouden komen te staan.

Het college heeft in antwoord op het verzoek van de PvdA aangegeven dat zij de zorgen deelt dat huishoudens met een laag inkomen hard worden getroffen door de prijsstijgingen en niet kunnen wachten tot een compensatie over enkele maanden. Het college is met de sociale dienst WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) in gesprek gegaan om de energiecompensatie zo snel mogelijk over te maken aan iedereen uit Houten die een bijstandsuitkering ontvangt, maar ook aan andere inwoners (met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum) die bekend zijn bij de WIL en de gemeente. De sociale dienst verwacht vanaf 11 april 2022 de compensatie te kunnen uitkeren. De compensatie wordt uitgekeerd in drie keer: in termijnen van 200, 300 en 300 euro. Mensen die bij de sociale dienst bekend zijn, krijgen dit geld automatisch op hun rekening.

Daarnaast zal de sociale dienst op haar website een oproep doen aan inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum om zich óók te melden. Want niet iedereen is bekend bij de gemeente en sociale dienst, maar hebben wél recht op de 800 euro energiecompensatie. Dus wanneer u tot deze doelgroep behoort of u kent iemand die er toe behoort, ga naar de website, pak de telefoon en vraag de compensatie aan.