109 woningen voor starters erbij!

8 februari 2022

109 woningen voor starters erbij!

Op de Molenzoom maken twee kantoorpanden plaats voor 109 appartementen en het nieuwe complex heeft de naam ‘Luno’ meegekregen. De PvdA steunt dit plan van harte: meer dan honderd starters hebben concreet uitzicht op een woning in Houten! Het is ook het eerste plan dat nu van de grond komt als gevolg van onze acties om de woningbouw niet te laten stagneren.

We zijn blij dat is afgesproken dat mensen die in de zorg en het onderwijs werken en nu nog een woning huren van Viveste voorrang bij de verhuur krijgen. Het kan dus! Nog een pluspunt is dat de betaalbaarheid voor de middenhuur voor 50% van de woningen is gegarandeerd voor 20 jaar. De PvdA heeft aan het college een toezegging gevraagd dat de 20 jaar garantie de Houtense standaard wordt en bekend wordt gemaakt bij investeerders en projectontwikkelaars. Die toezegging hebben we gekregen. Dat is echt een mijlpaal. Want we maken het in Houten ook wel eens anders mee: afgelopen jaar werden in de Kiem middenhuur woningen aangeboden voor bepaalde tijd van 2 jaar en verplicht vertrek van de zittende huurders. Dat was natuurlijk van de gekke en dat is toen op verzoek van de PvdA met succes aangepakt.

Natuurlijk hebben we ook oog voor de zorgen van omwonenden wat dit appartementencomplex doet met hun woonomgeving. Er is veel en vaak overleg gevoerd en er zijn veel aanpassingen doorgevoerd: zo is het pand meer naar achter verschoven, er is een woonlaag afgehaald, de ingang is verplaatst. Het pand sluit nu veel beter aan bij het naast liggende appartementen complex en aan de eengezinswoningen kant is de hoogte aanzienlijk verlaagd. Maar nog niet alles is opgelost. Zoals de vrees voor overlast van parkeren. Op papier zal het kloppen, maar we begrijpen de zorg wanneer je niet weet hoe het in de praktijk uitpakt. Daarom hebben we samen met  D66 een motie ingediend om het komende jaar de ontwikkeling van het parkeren nauw te volgen en ruimte te reserveren voor 26 extra parkeerplaatsen voor het geval dat nodig blijkt.

Natuurlijk valt er oog genoeg te leren van dit project. De werkwijze dat er al een kant en klaar plan ligt en je dán pas met de omwonenden en andere betrokkenen in gesprek gaat, heeft echt zijn langste tijd gehad. Logisch dat je dan als omwonende in eerste instantie denkt dat je niks meer in de melk te brokkelen hebt en dat je per definitie op achterstand staat. Let wel, deze werkwijze is door de gemeente voorgeschreven, dus kunnen dat ook veranderen. Dat gaan we ook doen. Bij volgende projecten gaan we op basis van de visie eerst een schets maken en in gesprek met alle betrokkenen, omwonenden, toekomstige huurders/eigenaren en investeerders. We hebben iedereen nodig om Houten een thuis te maken voor iedereen.