Door Jocko Rensen op 7 juli 2015

Beginspraak

Inwoners, maatschappelijke organisaties, politieke partijen en de gemeentelijke organisatie die sámen ideeën en oplossingen delen in een zo vroeg mogelijk stadium. Een mooie gedachte, maar waar moet je beginnen? Hoe kun je deze wens van idee naar doen brengen? Een vraagstuk waar we als organisatie al maanden mee bezig zijn en waar mogelijk stappen zetten. We zoeken met name naar inzetten en verbeteren van de mogelijkheden die we al kennen. Website, meer naar buiten, direct contact, etc..

En toen ……….. bezochten wij, college van Houten, het Utrecht Science Park (http://www.utrechtsciencepark.nl/) en kregen we o.a. een rondleiding langs Utrecht Inc. (http://utrechtinc.nl/).

Daar maakte ik kennis met Joep van het startup bedrijfje Argu. Later die middag had ik al een reactie van Joep in mijn mailbox, toch een voordeel dat ik mijn ogen niet snel van mijn smartphone kan afhouden als een bliepje klinkt. Meteen gereageerd en diezelfde middag met Joep een afspraak gepland.

Samen met de burgemeester, de griffier en de specialisten van afdeling communicatie met Joep verder gesproken en wat bleek, de oplossing om van idee naar doen te komen lag binnen handbereik en dit keer op een manier die wij nog niet kennen. Iets nieuws, zo nieuw dat we als gemeente Houten de eerste gemeente zijn die hiermee aan de slag gaat. Niet dat het daarom gaat, maar het bevestigd wel onze inzet en ambitie.

Dat het idee meer is dan aan de buitenkant lijkt, bleek al snel toen Argu gekozen werd als de Nederlandse inzending voor de internationale Open Government Awards 2015. Argu structureert vraagstukken, ideeën en argumenten binnen een gemeente in één overzicht.

Op www.argu.co/houten kunnen inwoners, gemeente Houten en politieke partijen met elkaar in gesprek over de vraagstukken die er lokaal spelen. Mensen kunnen argumenten voor en tegen ideeën plaatsen en direct stemmen. Politieke partijen kunnen aangeven waar ze voor en tegen zijn, waardoor kiezers beter onderbouwde beslissingen maken over waar ze op willen stemmen.

Ergens moet je met inspraak beginnen, dan is het begin zo’n slechte plek nog niet. Eigenlijk is deze stap een mooie stap naar echte ‘beginspraak’ in Houten. Want om een idee te delen, een oplossing aan te reiken of argumenten te geven hoeven inwoners en maatschappelijke en politieke organisaties niet meer te wachten op agendering door de gemeente. De samenleving maken we samen en het begin dus ook.

Vol verwachting gaan we beginnen met deze proeftuin van beginspraak. Neem en geef het de tijd om te rijpen maar vooral, maak gebruik van de uitnodiging om mee te doen. Een nieuw begin, beginspraak in Houten.

Jocko

 

Voor informatie over de internationale Open Government Awards 2015 bezoek de website www.opengovawards.org

Jocko Rensen

Jocko Rensen

Ons thuis is Houten Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar over het algemeen vind ik het heel fijn om in Houten te wonen. Samen met mijn vrouw woon ik in Houten-Noord, in het huis waar onze kinderen zijn opgegroeid en de wereld zijn gaan ontdekken. Hoe rooskleurig dat ook lijkt, de toekomst vraagt

Meer over Jocko Rensen

Waar ben je naar op zoek?