Door Jocko Rensen op 11 februari 2015

Griep in veranderende tijden

Tijden veranderen, al jaren geen griep gehad, en nu moet ik er aan geloven. Natuurlijk lees ik de berichten over een griepepidemie en het lijkt dat ik daar nu onderdeel van ben. Afgelopen jaren ging de griep vaak aan mij voorbij. Er is dit jaar wel iets anders dan voorgaande jaren, tot afgelopen jaar kreeg ik een oproep voor de griepprik. Al jaren, maar nu niet meer.

Waarom de griepprik?
Ik heb er wel eens naar gevraagd. Het is een erfenis uit mijn periode als jong volwassene. Ik was 20, toen duidelijk werd dat ik naast de ziekte van Pfeiffer, ook een overactieve schildklier had. Een acute ziekenhuisopname en veel onderzoek in het toenmalige Academische ziekenhuis in Utrecht volgden. Uiteindelijk kreeg ik de keuze opereren of bestralen. Ik koos voor bestralen. Mijn schildklier functioneert nu niet meer en om dat te compenseren gebruik ik dagelijks medicatie. Na een periode van inregelen werd de balans gevonden in de dosering en ben ik alweer vele jaren verder.
Na de bestraling begon er ook een heel ander circus, want probeer maar eens een hypotheek of verzekering te krijgen als je in moet vullen dat je bestraald bent. Want hoe simpel de ingreep van de bestraling ook leek, de maatschappelijke effecten had ik niet overzien. En het wordt heel persoonlijk als je een kinderwens hebt en dan de angst en onwetendheid over wat het effect is van radio actieve straling. Wat klein lijkt kan soms behoorlijke neveneffecten hebben op een persoonlijk leven. Maar nu verder, zo heeft iedereen zijn of haar eigen levensweg en kom je uiteindelijk allemaal in het hier en nu.

Wat heeft dit met mijn griepprik te maken?
Vanaf het moment van bestraling werd ik gezien als lid van een risicogroep en kreeg ik elk jaar via mijn huisarts een oproep voor de griepprik. Tot dus eind vorig jaar. Loop ik geen risico meer? Ik begrijp dat er regelmatig gekeken wordt of er iets verandert. En dan worden lijstjes met risico’s ook aangepast. En nu, ik heb griep. En ben nu een paar dagen uit de running. Net als een groot deel van Nederland. Eerlijk gezegd had ik na de griepprik altijd wel een paar dagen dat ik er tegenaan hing, maar niet ziek genoeg om thuis te blijven. Niet vreemd, want je krijgt een beetje van het griepvirus toegediend om weerstand op te bouwen.

Een griepepidemie?
Ja zo heet dat. Er zijn peilstationartsen die sinds 1970 het aantal patiënten dat zich meldt met influenza-achtige klachten registreren. Niet iedereen die ‘griep’ heeft is besmet met het influenza-virus, vandaar deze omschrijving. De tellingen gaan wekelijks naar het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Zij bepalen dan of er sprake is van een griepepidemie. Wel apart, want ik heb mij bijvoorbeeld niet gemeld, als toevallig Houten ook een peilstation heeft, telt mijn griep niet mee. Maar zoals gezegd, tijden veranderen.
Wist je dat Google ons dagelijks inzicht geeft in de wereld van griepepidemieën? Kijk maar eens op Google Flutrends. Daar zie je zelfs dat het al jaren ongeveer in dezelfde periode plaats vindt. En weet je, als je terugkijkt hebben ze gelijk. Google gebruikt onze zoektermen en vindt hierin goede indicatoren voor griepactiviteit. En dat doe ik wel, internet gebruiken. Maar niet iedereen is blij met google en er zijn verschillende meningen. Inmiddels zijn er bewegingen en berichten dat we op basis van informatie op internet ook griepgolven kunnen voorspellen. Lees dit maar eens over Wikipedia (Artikel Trouw 2014 – grieptrends). De manier van monitoren is veranderd, de wijze waarop we omgaan met informatie en de analyses die daaruit te halen zijn. Hoe gaan we om met de veranderende wereld en andere manier van informatieverwerking?
Volgens mij een mooie uitdaging om aankomende periode op verschillende fronten ook eens anders te kijken naar informatie. Bijvoorbeeld naar de gegevens die onze GGD verzamelt of de gemeente met de leefbaarheidsmonitor. Dat is een verandering die niet van het ene op het andere moment zal gebeuren, we zullen moeten beginnen en dan een periode van inregelen moeten accepteren. Maar laten we het doen en beginnen in het hier en nu. Wat begon als de griep is nu opeens een blog. Soms leveren nieuwe wegen ook weer iets op. Ik sta er voor open, doe je mee?
Jocko

Jocko Rensen

Jocko Rensen

Ons thuis is Houten Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar over het algemeen vind ik het heel fijn om in Houten te wonen. Samen met mijn vrouw woon ik in Houten-Noord, in het huis waar onze kinderen zijn opgegroeid en de wereld zijn gaan ontdekken. Hoe rooskleurig dat ook lijkt, de toekomst vraagt

Meer over Jocko Rensen

Waar ben je naar op zoek?